Menu Close
tarnasjo-1024x683

Så tränade Linda Åkerberg i 10 veckor för att springa Kungsleden på 10 dagar!

tarnasjo-1024x683

Hur fick du idén att springa Kungsleden på 10 dagar?

Som vandrare hade jag hade länge varit sugen på Kungsleden, men kände att jag inte fick in det i schemat. Då jag arbetar med storytelling på olika sätt vill jag också gärna ha en twist på de äventyr jag gör, något som gör de extra intressanta. Utöver det går jag igång på idéer där jag känner ”oj, det kan nog bli svårt, men det borde inte vara omöjligt…” och jag gillar att testa nya saker som jag inte riktigt behärskar. Jag har också en fascination för nummer som faller samman…
Det var dock först då jag var med vid inspelningen av programmet ”Du Clarar mer än du tror” där Clara Henry ställdes inför olika utmaningar som alla delar föll på plats. I ett program skulle Clara genomföra en egen version av en backyard ultra och springa en sträcka på 3km en gång i timman under 24h, dvs totalt 6 mil. Jag var faktiskt inte särskilt förtjust vid löpning den här tiden, men tänkte att 5 km på en timme borde jag ju till och med jag klara och pannbenet att hålla på länge visste jag att jag hade. Jag började räkna och applicera det på Kungsleden och insåg att om jag gjorde den på 10 dagar skulle det innebära ett maraton om dagen, 10 dagar i sträck. Det kändes helt sjukt! Men kanske inte omöjligt? Jag kollade på när jag skulle kunna genomföra det och om jag startade träna direkt och det visade sig vara om 10 veckor. Därmed var projektet spikat! ”Kungsleden 2020: 10 weeks of training / 10 days of trail running”

Hade du gjort något liknande tidigare?

Absolut inte! Jag avskydde löpning när jag kom på idén, haha. Vid den tiden var löpning något jag såg som ett nödvändigt ont. Något som jag endast gjorde då jag behövde träna för att förbättra min syreupptagning på vistelser på hög höjd. Däremot hade jag gjort flera långdistansprojekt tidigare, då jag vandrat i veckor och till och med månader i sträck. Den längsta sträckan jag hade tagit mig var 486 mil (genom Sveriges alla landskap till fots och med cykel och kajak) året innan. Så pannbenet och envisheten visste jag att jag hade!

Hur tränade du inför detta?

Jag anlitade en coach som heter Martin Zhor och som hade hjälpt flera av mina vänner tidigare. Varje vecka fick jag ett schema med både löpning- och styrketräningspass. Jag loggade allt och rapporterade hur det gick, varpå han anpassade nästa veckas schema därefter. Från början kombinerade jag löpning med cykling för att inte belasta kroppen, framförallt knäna, för hårt i början. Med tiden gick jag över till enbart löpning (och styrketärning) och passen som först började på 30 minuter avlutades med pass på 4-5 timmar. Jag minns att jag gick från 3 till 6 träningsdagar per vecka, men minst en återhämtningsdag var viktigt. Den gjorde stor skillnad!
Alla pass skulle göras i zon 2 (förutom återhämtningspass som helst skulle genomföras i zon 1!), vilket gjorde löpningen väldigt behaglig. När fokus gick från att slå personliga hastighetsrekord till att bara vara ute länge och njuta av det, ändrades min inställning till löpning totalt – Jag älskade det!

Hur kändes det att genomföra äventyret? (var träningen inför tillräcklig?)

Det gick över förväntan, men det var absolut bland det tuffaste jag gjort! Den första dagen minns jag att jag hade så ont i knät när jag skulle lägga mig, att jag knappt kunde gå. Jag undrade hur det skulle gå, men efter att ha rådfrågat Martin kom vi fram till att jag var tvungen att lätta packningen. Den vägde då 7 kg, men lyckades banta ner den till 4 kg. Det gjorde enorm skillnad! Smärtan i knät försvann snart, men visst var det tufft. Det jag dock tar med mig från detta projketet är vilken enorm skillnad sömn och återhämtning kan göra! Jag minns en kväll då jag var så slut att jag fick tvinga i mig middag varpå jag också fick frossa när jag skulle lägga mig. Jag var osäker på om jag skulle fixa det, men efter en natts sömn var jag ”pigg” igen! Jag kan dock skratta åt det när jag ser filmen från den dagen, för pigg är det sista jag ser ut att vara, haha.
Kroppen höll otroligt bra, även om jag såklart hade ont till och från längs vägen. Jag minns att jag de sista dagarna hade problem med att bara sätta på mig strumporna på morgonen eftersom fötterna var så svullna och jag fick käka värktabletter och värma upp med någon timmas gång innan fötterna gick att springa på.
Att pressa mig igenom smärta har jag dock inte något större problem med. Men där jag absolut kan säga att träningen varit tillräckligt var hur jag kände mig efteråt. Bara några dagar efter att jag kommit hem var kroppen återställd och framförallt fick jag inga skador eller bestående smärtor från utmaningen, något som hade kunnat vara en stor risk om jag inte tränat ordentligt.

Såhär i efterhand: Hade du gjort något annorlunda inför eller under äventyret?

Jag hade försökt planerat så jag kunde börja med lätt packning. Sen hade jag nog börjat norrifrån. Längs Kungsleden finns ett antal vattendrag som måste korsas med schemalagd båttrafik. Nästan alla båtar utgår från norrsidan av vattendragen där det även finns boende. Detta innebar att jag som kom söderifrån hade tider att passa varje dag jag var tvungen att hinna med en båt. Detta tillförde en otrolig stress, något som helt försvann den dagen jag var klar med alla båtpassager. Hade jag istället börjat norrifrån hade jag kunnat ta mig till stugorna på norrsidan vattendragen i lugn och ro för att sedan ta första båten morgonen efter. Stressen var något jag inte räknat med skulle påverka mig så mycket som den gjorde.

Vill du läsa mer om detta äventyr så kan du göra det här:

Här är länk till Lindas sida
Länk till packningen
Filmen på YouTube

Linda har också precis släppt en jättefin film om Kungsleden på sin YouTube som du kan se här!

 

Om du gillade detta inlägget så kanske du också kommer gilla de här:

Så tränar Gina Johansen inför en solo expedition till Sydpolen

Hur mycket behöver du träna för att bestiga Mont Blanc?

Så tränar Tim Bogdanov för att bestiga 8000 m berg utan syrgas

Gå gärna med i mitt träningscommunity på Facebook för träning inför vandring & äventyr också!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy