Menu Close
IMG_2569_web

Hur mycket behöver jag träna för att bestiga Mont Blanc?

IMG_2569_web

Jag har gjort två träningsupplägg till olika personer de senaste två veckorna för deras expeditioner till Mont Blanc i sommar och tänkte dela med mig av lite tankar!

Mont Blanc är en betydligt större utmaning än Kebnekaise. Det är en veckas expedition där upplägget brukar se ut såhär:

Dag 1: Hike upp till Albert 1er hyttan & träning på glaciär – 2700 m

Dag 2: Bestiga Aiguille du Tour och sedan till Trient hyttan – 3100 m

Dag 3: Hike och glaciärvandring tillbaks till Chamonix

Dag 4: Hike upp till Tete Rousse hyttan – 3167 m

Dag 5: Toppbestigning upp till 4810 m och ned till Gouter hyttan 3800 m ELLER upp till Gouter hyttan

Dag 6: Tillbaks ned till Chamonix eller toppbestigning innan ni går ned till Chamonix

Det börjar alltså med acklimatisering på hög höjd – något som är ansträngande för kroppen och man märker direkt hur allting blir väldigt mycket jobbigare. Man blir anfådd av ingenting trots man rör sig långsamt. Bara att existera på hög höjd och vistas där, sova där är något som slukar energi från kroppen som gör allt för att börja ställa om (acklimatisera sig). Man behöver alltså äta och dricka ordentligt för att hjälpa kroppen.

Ju högre upp man sedan kommer desto jobbigare blir det. Man är inte snabb de sista hundra metrarna upp på toppen av Mont Blanc. Det går i snigeltakt. Efter varje steg vill du hämta andan i någon sekund innan du tar nästa.

Om man ska göra en utmaning som Mont Blanc behöver man avsätta tid för träning i god tid innan. Minst 5 träningspass per vecka under 6 månader är min rekommendation. Bara 3 träningspass per vecka räcker inte. Gärna ca 5-9 timmars träning per vecka beroende på vilken fas man befinner sig i.

Man behöver inte träna med någon supertung ryggsäck för på Mont Blanc bor man i bergshytta så man behöver inte bära med sig så mycket. Räkna med ca 6-7 kg i packningen bara. Har du mer än så har du gjort något fel.

Eftersom det är ganska brant på sina ställen på denna utmaning så är det väldigt påfrestande för knäna på nedvägen. Jag rekommenderar specifik styrketräning för att bygga upp musklerna inför det här.

Alla berg och äventyr ser lite olika ut och kan optimeras på olika sätt såklart! Själv ser jag fram emot att komma tillbaks till Mont Blanc igen i sommar. Var uppe första gången 2017 och förhållandena och förutsättningarna är olika vid varje tillfälle.

Här kan ni läsa blogginlägget jag skrev om min upplevelse efter min första expedition till Mont Blanc när jag var en rookie. Älskar att det finns de här blogginläggen i arkivet som man kan komma tillbaks till och minnas.

Ska du också iväg på äventyr i sommar och vill ha hjälp med träningsupplägg så kan du spana in mitt erbjudande här!

Vill du följa med mig och IFMGA guider och bestiga Mont Blanc nästa sommar? Platserna är precis släppta. Den 26 Juni drar vi. Läs mer och boka din plats här!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy