Menu Close
JPEG_P10602291639308017533

Acklimatisering & hög höjd

1976_s750

Igår höll Martin Zhor en jätteintressant föreläsning om acklimatisering och hög höjd för de som har mitt träningsupplägg. En av de viktigaste sakerna vi tog med oss ifrån detta var vad som händer i kroppen när vi befinner oss på hög höjd men också hur vår prestationsförmåga förändras till det sämre.

När vi är uppe på toppen av Mont Blanc så har vår syreupptagningsförmåga (VO2 Max) minskat med 50% ungefär samtidigt som mängden syre vi behöver för uppgiften har dubblats för att vi ska befinna oss på samma nivå rent intensitetsmässigt. Som resultat så hamnar vi i en högre intensitetszon eller så måste vi sänka intensiteten (vilket är det långsiktiga alternativet vi har eftersom om vi jobbar i en högre intensitetszon så kommer vi inte orka mer än ca 90 minuter innan vårt energiförråd av kolhydrater tar slut)

Det blir alltså extra viktigt att ha en bra aerob bas ju högre berg man ska bestiga och ha tränat hur kroppen använder syre och sitt metaboliska system till att använda fett som primär energikälla.

På toppen av Everest har vi bara ca 20% kvar av vår syreupptagningsförmåga. Tänk då att du har klättrat i 10 timmar redan för att komma dit. Och du behöver klättra i ett par timmar till för att komma ned.

Som sagt, superintressant och något alla som har mitt träningsupplägg får tillgång till. Jag vill nämligen inte bara att man ska få ett progressivt upplägg att följa utan också lära sig massor så man kan komma mer förberedd till sitt äventyr!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy