Menu Close
Photo 2020-06-29, 17 05 02 (1)_red

Expeditionskurs i Stockholm

Photo 2020-06-29, 17 05 02 (1)_red
I helgen höll jag en expeditionskurs tillsammans med IFMGA guide Robert Eriksson i Stockholm där vi tränade deltagarna i tekniska och mentala skills inför kommande äventyr.
När man ska iväg på ett äventyr så gynnas man av att så lite som möjligt är helt nytt. Att man mentalt vet att ”det här kan jag” eller ”det här har jag gjort förut”. Det tar bort mycket stress och oro och sparar energi. Det är en skön känsla. Att veta att man fixar något.
Sedan är många expeditioner en avancerad grej. Bergsmiljö är en avancerad plats. Det tar mycket tid och erfarenhet om man vill bli självständig i en sådan miljö. Ta glaciärräddning som exempel. Om du tidigare aldrig klättrat eller hållit på med någon form av rephantering så kommer det bli svårt att förstå första gången du går en kurs. Om du däremot har använt rep, prusik och en repbroms tidigare så är mindre nytt när du ska lära dig glaciärräddning och därför kommer du ha lättare att ta till dig den nya kunskapen.
Glaciärräddning är en komplicerad grej och det går inte riktigt att lära sig fullt ut på ett kurstillfälle. Men om man har tränat på det någon gång tidigare och sedan kommer till en glaciärkurs då kommer det vara mycket lättare att ta till sig kunskapen på kursen.
Och sådär fortsätter det. Man bygger sin kunskaps och erfarenhetsbank steg för steg. Och här ser jag också möjligheten att hjälpa till. Många gånger så ges den här kunskapen på platser långt bort men det finns få möjligheter till förberedande kunskap så man kan få ut mesta möjliga på en sådan kurs. Därför kommer jag introducera kortare kvällsworkshops med olika innehåll för att när man sedan kommer till sitt äventyr eller sin kurs så ska man vara lite bättre förberedd.
Och expeditionskursen var en succé så den återkommer igen nästa vinter!
Jag jobbar just nu också på en post om skills man vill ha i bergen som jag ska posta senare i veckan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy