Menu Close
Photo 2020-06-29, 17 05 02 (1)_red

Skills du vill ha för att vara självständig i bergen för vandring & mountaineering

Bergsmiljö är en komplex och avancerad miljö och man blir aldrig fullärd. Men jag får ofta frågan ”vad behöver man kunna” och tänkte försöka reda ut detta!

Om du anlitar en guide eller åker på en kommersiell expedition så brukar det stå vilka förkunskaper som önskas. Men där ”köper” du kunskap du inte har för att kunna genomföra ett äventyr. En väl värd investering enligt mig eftersom du förhoppningsvis också kommer få lära dig massor av någon som jobbar med detta professionellt och på så sätt samlar mer erfarenhet inför framtiden. Om du vill veta mer om vilka olika guider finns så kan du läsa mitt blogginlägg om det här.

Om du däremot vill vara självständig så vill du gärna ha dessa kunskaper:

dag 2 66

För vandring

Navigering – att kunna förstå och läsa en karta och kompass, hur man planerar en tur, använder en GPS, hur man navigerar i dålig sikt, vad man gör när man är vilse, taktiker för sin navigering vid olika komplex terräng. Att förstå och kunna tillämpa navigering är en av de absolut viktigaste kunskaperna i bergen. Jag och Linda Åkerberg har tagit fram en onlinekurs i navigering som täcker allt man behöver kunna för att ge sig ut i bergen på egen hand. Vi kör igen den 18 Juni. Läs mer om kursen här.

Riskanalays – Du behöver också göra en plan för när saker går fel. Har man en plan för det så är man mer förberedd. Har man på förhand gjort sin research så vet man vart det finns en stuga, en escape route, om det finns möjlighet till räddning eller inte. För ibland kan saker gå fel. Detta är också något vi tar upp på vår navigeringskurs.

Väder – Vad betyder det när du vaknar upp på morgonen och din GPS klocka visar ett dropp i barometertryck? Hur blåser vindarna och hur påverkar det dig? När molnen ser ut på ett visst sätt vad kan du då förvänta dig? Om du blir fast i en storm vad ska du göra? Att förstå och kunna väder är komplext och tar mycket tid och träning och erfarenhet men är en ovärderlig kunskap så du kan vara på rätt plats i rätt tid.

Metabolism – Att ha kunskap om energibehov, hur kroppen använder energi, vilka olika system som finns för förbränning, vad och hur du ska äta inför och under ditt äventyr, hur mycket du ska dricka och kroppens saltbalans är allt viktiga grejer för att kunna må bra under turen och ha energi till allting.

Camping – Vart får man campa? Var är bästa platsen för att tälta? Hur slår jag upp mitt tält så det står emot ett oväder? Vilken riktning ska jag sätta tältöppningen? Hur får jag tag på rent vatten? Är mitt liggunderlag varmt nog? Hur gör jag upp eld? Fungerar mitt kök i -25 grader? Hur förankrar jag mitt tält i snön? Att ha bra campingkunskaper är A och O för trivsel men också överlevnad.

Lavinkunskap – Om du rör dig i bergen vintertid, även om det bara är på snöskor eller turskidor så behöver du grundläggande lavinkunskap. Vart är det säkert att gå? Vilka platser ska jag undvika? Vad är en terrängfälla? Vilket väder gör att det är extra lavinfarligt? Vilka är de tydliga tecken på att det är lavinfarligt? Att kunna genomföra en kamraträddning på 15 minuter är av ytterst vikt om det sker en lavinolycka.

Utrustning – Vilken utrustning behöver du ha med dig och har du koll på hur den används? Är batterierna laddade? Man vill varken bära med sig för mycket eller för lite och med tiden kommer man få erfarenhet i vad man faktiskt använder och vilka prylar som fungerar till vilka äventyr. Man vill också veta att utrustningen fungerar, allt från vandringsskorna så de inte ger skavsår till hur du klär dig i lager för olika tillfällen.

Naturvård – Får man vandra här? Behövs tillstånd? Får man tälta här? Vad gör jag med mitt skräp? Får jag elda? Vad gör jag om jag träffar renar? Det finns massor med lagar och förhållningsregler på olika platser att ta hänsyn till och som alltid i naturen: Leave no trace

Vadning – Om du måste passera ett vattendrag, hur gör du det på bästa och säkraste sätt? Vart är en flod som djupast? Vilka dolda fällor finns under ytan? Hur djupt och i hur stark ström kan du gå? Vilka platser ska du absolut undvika på grund av terrängfällor? Vad ska du leta efter för att hitta ett bra ställe? Hur fungerar det med tidvatten? Det finns mycket att kunna om en av de farligaste och mest seriösa sakerna du kan göra i fjällen.

Första Hjälpen – Om något händer hur tar du hand om det på bästa sätt? Har du de kunskaper och resurser som behövs för att hjälpa någon som brutit benet, stukat foten eller skurit sig med kniven? Vad händer om din vän halkar och faller i en isvak? Eller blir nedkyld? Utmattad? Kan du HLR? Känna igen tecken på stroke? Hur samarbetar du bäst med räddningspersonal? Finns det ens räddning att få? Hur rengör du ett infekterat sår?

Nödbivack – Om du är fast i en storm och inte tar dig fram till stugan, hur bygger du en nödbivack? Om din vän håller på att få frostskador hur löser du det i extrem kyla? Hur tar du hand om ett skavsår som orsakar smärta och lidande i dåligt väder? Om du är vilse, det är dålig sikt eller din vän är utmattad och inte orkar gå, hur löser du en natt ute i det fria?

Tekniska skills – Här hamnar allt från gångteknik i brant terräng och löst grus till hur man hugger ved med en yxa och gör en eld. Kanske behöver du lära dig knopar eller navigering och hur din GPS fungerar.

Andra kurser för vandring och de skills du behöver för detta hittar du hos Topo Travel. Se mer här!

Photo 2020-06-29, 17 05 02 (1)_red

Om du däremot vill bestiga berg, hålla på med mountaineering och alpin klättring så behöver du ännu fler skills. Beroende på svårighetsgrad på klättringen (läs mer om alpina graderingar här) och i vilken stil du vill klättra så kommer dessa skills vara färre eller fler.

Expeditionskunskap – Om du ska iväg på en expedition kan det vara bra att veta vad det innebär. Hur det fungerar med hög höjd och vad som händer i kroppen. Hur man jumarerar på fasta rep. Hur man tar hand om sig själv under en påfrestande utmaning under längre tid. Jag har skapat en expeditionskurs som kommer förbereda dig på just detta som jag håller varje vinter i Stockholm (så man inte behöver resa runt halva jorden för att lära sig detta). Läs mer om den här.

Glaciärkunskap – Om du ska vistas på glaciär vill du ha koll på glaciärfärdsel, turplanering, väder, stegjärnsteknik, teknik för hur du använder din isyxa och self arrest samt glaciärräddning. Denna kunskap får du bäst under en glaciärkurs. Men glaciärräddning är en komplex grej och räkna med att det kommer krävas flera kurstillfällen med detta moment och egen träning för att den kunskapen ska sitta. Framför allt om du inte är van vid klättring och rephantering sedan tidigare.

Grundkurs i klättring – Minimum för att vara med på en guidad tur eller klättra med en partner som kan leda inom alpin klättring är att ha viss klättervana och kunskap. Att man vet vad ett rep är, att man kan säkra någon, hantera en ATC och en prusik, har testat att fira. En grundkurs i klättring (helst utomhus och inte inomhus så du får lära dig bygga ankare och fira också) är ett jättebra sätt att få denna kunskap. Sedan gäller det att klättra lite utomhus på hemmaplan så kunskapen sätter sig.

Ledkurs i klättring – Att lära sig leda på bultade leder är nästa steg inom klättringen. Att kunna säkra någon som ledklättrar på ett tryggt sätt. Att förstå hur man klipper repet i en quick draw på rätt sätt och vad ett fall för en försteman innebär. Här kan du gå en kurs i ledklättring för att ta rött kort (helst utomhus då det är i en mer lik miljö den du kommer befinna dig i på bergen och man får repetera firning och ankarbygge vilket inte görs inomhus). Genom att göra kursen utomhus kommer du också kunna träna lite mer på en av de viktigaste kunskaperna du behöver ha inom alpin klättring: Route finding. Att läsa en led och hur du utnyttjar stenen och klippan på bästa sätt. Att klättra inomhus är en helt annan sak, där är det bara att följa de färgade greppen. Utomhus måste man hitta sin egen väg. I bergen finns det inga färgglada grepp så det är lika bra att träna i rätt terräng från början! Sedan behöver du öva på den kunskap du får på en sådan kurs tills den sitter i ryggmärgen. Att vara en duktig säkrare på led är en enorm trygghet för din partner. Att vara med, uppmärksam, kunna förutse moves, mata ut rätt mängd rep vid rätt tillfälle, kunna ge stöd när det behövs och kunna ta ett fall på ett dynamiskt sätt.

Grundkurs i Alpin klättring – När du har grundläggande klätterskills kan du göra en grundkurs i alpin klättring tillsammans med en guide för att få basic skills och kunskaper i bergsmiljö. Hur gör man för att planera en tur? Hitta till insteget? Hur fungerar route finding i bergen? Hur rör man sig tillsammans? Guiden kommer högst troligen använda kortrepsteknik under vissa passager, vad ska man tänka på som andreman då? Hur känns det att göra en klättertur i exponerad miljö? Långa dagar på rad i bergen? På en grundkurs i alpin klättring får man dessa insikter och denna erfarenheten.

Isklättring grundkurs – I alpin miljö så klättrar man på flera olika element: Både klippa, glaciär och is. Inom isklättring så behöver du lära dig tekniken för hur du effektivt rör dig uppför fruset vatten. Hur det känns att använda stegjärn och isyxa på mer brant och komplex terräng i kalla förhållanden. Hur du bygger ankare för isklättring för singelpitcher (ofta med hjälp av träd).

Tradkurs i klättring – När du kan bygga ankare på bultar, ledklättra, fira och säkra på ett bra sätt är det dags att lära sig att klättra på egen utrustning och inte på bultar för i bergen finns det inte så många bultar, där måste du sätta egna säkringar. Att veta hur olika typer av säkringar fungerar, att kunna bygga ankare och kunna lita på dem, att lära sig hur man placerar säkringar, hur man får bort dem, hur man kontrollerar att en klippa är pålitlig är alla viktiga kunskaper. I bästa fall finns det en del bultade ankare i Alperna men i värsta fall om du klättrar utanför populära leder så finns det ingenting. Här får du träna på att leda på obultade leder, en kunskap du måste ha om du vill leda i alpin miljö.

Multipitch kurs i klättring – När du kan klättra singelpitcher och bygga ankare och vet hur man firar och tradklättrar vill du lära dig hur du tar dig upp för långa leder som är mer komplicerade och där route finding verkligen blir en utmaning. Hur säkrar du för att undvika repdrag och farliga situationer? Hur bygger du stamplatser? Hur klättrar du med två rep istället för ett? Hur firar du effektivt om du ska fira sex replängder? En av de mest tidskrävande sakerna under alpin klättring är rephantering. På en kurs i multipitch klättring lär man sig att bli mer effektiv i sitt reparbete.

Räddningskurs i klättring – Hur gör du om din vän har en olycka för att få ned hen från klippväggen? Hur gör du om repet trasslar sig när ni ska dra ned det? Hur kan du låsa av en säkring och ta dig ut ur systemet så du kan klättra upp till din vän och göra första hjälpen? En räddningskurs är ett måste för den som siktar på självständighet i bergen. Det ger dig en större verktygslåda för att lösa situationer när det uppstår.

Isklättring fortsättningskurs – Det finns en regel inom isklättring: Du vill inte falla. Detta gör att man behöver vara väldigt trygg på den graden man ska klättra om man vill leda på is. Att leda på is är en betydligt mycket större kraftansträngning än att följa. Du kommer behöva stå i positioner där du med en hand hänger i din isyxa och håller balansen och med andra handen skruvar i en isskruv. Här får du också lära dig att leda flera replängder och fira nedför flera replängder. Du får lära dig bygga abalakov ankare och hur du klättrar i mer komplex terräng.

Aidklätterkurs – Hur gör man för att klättra upp på ett rep? Passera ett crux som är för svårt? Hur kan jag ge stöd till min partner som är en svagare klättrare? Hur tar man sig upp för en big wall? Hur firar jag upp min portal ledge eller en väska? På en aidkurs lär man sig kunskaper för att kunna lösa situationer och problem på berget när man behöver ta hjälpa av sin utrustning för att komma vidare.

Fortsättningskurs i Alpin klättring – När du har all erfarenhet ovan så är det dags att lära sig leda i alpin miljö. På stora långa turer i exponerad terräng som går över is, glaciär, snö och klippa på hög höjd. Alla de kunskaper och erfarenheter du samlat på dig hitills kommer behövas för de alpina turer du gör på egen hand. Du kommer ibland hamna i dåligt väder, det kommer att komma situationer när du eller din partner kanske blir påverkade av höjden eller dagsformen, saker tar längre tid än planerat, förhållandena inte var bra, repet fastnar, ni firar ned på fel ställe, det går inte sätta säkringar där ni vill och massor med annat som ni inte planerat från början. Det är också därför ni behöver alla de här kunskaperna som jag skrivit om för att kunna lösa de här situationerna och ta hand om er själva.

Här kan jag rekommendera Mountain Guide Travel som jag också jobbar för. Vi arrangerar alla dessa kurser tillsammans med certifierade instruktörer. Kolla in kurserna här!

 

För samtliga aktiviteter så rekommenderar jag att du också kommer fysiskt förberedd så du kan njuta av äventyret och inte släpa dig fram eller upp. Det brukar bli härligare så och du kommer kunna ta in alla nya erfarenheter på ett bättre sätt. Om du vill ha hjälp att träna inför ditt äventyr så hjälper jag gärna till. Här kan du läsa mer om det!

Har jag glömt några skills någonstans? I så fall lämna en kommentar så uppdaterar jag inlägget!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy