Menu Close
dag 2 66

Vad finns det för olika guider?

Vem som helst får i många länder kalla sig för guide. Det gör att man i Ryssland exempelvis kan hamna med en person utan utbildning som tar med dig upp på ett berg i största lavinfaran som utan att kolla vädret innan campar på 3500 m i den värsta åskstormen jag någonsin upplevt där ”guiden” trodde vi skulle bli träffade av blixten och dö. Han struntar i att använda rep på glaciären och försvinner iväg så långt i förväg att jag varken kan se eller höra honom något mer förrän jag kommer till toppen där han står på händer för att show off. På vägen ned vid en brant exponerad passage som blivit bortspolad i stormen där jag är livrädd gör han ingenting för att hjälpa till. Ett fall där hade inneburit stora skador. Efter den här upplevelsen var jag helt förbluffad. Jag var ju van vid att använda guider i Europa och där var säkerhetstänket väldigt annorlunda.

I Alpländerna finns det en lång tradition av yrket bergsguide och det är hårt reglerat. Om du inte har rätt utbildning och guidar deltagare där kan du få fängelse. Så hårt tar det på guideyrket i Europa.

I Sverige har Konsumentverket bestämt att upplevelser och tjänster ska vara säkra och trygga. Det är lag på det. Det innebär bland annat att man måste använda rätt guide med rätt kompetens om man arrangerar en resa.

Så vad finns det för olika guider och hur utbildar man sig till detta?

P1059154

IFMGA bergsguide

Internationell bergsguide. En guide som är utbildad och examinerad genom Internation Federation of Mountain Guides Association, kan jobba över hela världen och har den högsta utbildningen inom guideyrket som finns.

Det är stenhårt att komma in på utbildningen, du behöver mer än 5 års egen erfarenhet (de flesta som kommer in är fd proffsklättrare eller elitskidåkare med ett helt liv i bergen) och så behöver du uppfylla alla förkraven för att ens få komma på antagningsproverna. Förkraven innebär bland annat stor erfarenhet av offpist skidåkning, Ski touring, alpin klättring, isklättring, tradklättring, multipitch klättring, expeditioner och annat. Inga enkla grejer heller utan tuffa grader och turer. När du är klar med din lista som innehåller ca 100 olika turer och brukar ta minst 5 år att genomföra så kan du ansöka till utbildningen. Då väntar tre dagars tester i klättring där du ska onsighta grad 6c, testas i hur snabbt du kan gå med tung packning, provas på alpina turer och i skidåkning och om du klarar det och kommer in så väntar en flera års lång utbildning med mycket egen träning. Flera gånger per år är det examen och om du inte klarar den kan du inte gå vidare till nästa del av utbildningen. Flera personer sållas alltså bort under utbildningen trots de kommit in. När du har kommit ungefär halvvägs i utbildningen blir du aspirant och kan börja jobba som guide om du har en supervisor. Efter slutexamen i alla olika discipliner får du din efterlängtade certifiering och kan börja jobba på egen hand.

Anlitar du en IFMGA guide så kan du känna dig trygg med att du har en guide som genomgått en riktigt bra och lång utbildning, den högsta som finns. Det är en sådan guide man vill ha på en mer avancerad expedition, när man åker brant offpist, klättrar alpint eller något annat i bergen som kräver erfarenhet utöver den du själv har. I Sverige har vi ungefär 80 IFMGA guider i dagsläget men många jobbar med annat och de första guiderna börjar gå i pension de kommande åren. Tillväxten är knaper, på den nuvarande utbildningen som bara startar vartannat år går det endast en svensk. Det finns alltså en stor brist på bergsguider i Sverige därför bör man alltid vara ute i väldigt god tid om man vill boka en aktivitet eller resa med bergsguide. Minst 6 månader i förväg, ibland längre. För vintern, boka redan på sommaren och för sommaren, boka helst redan på hösten/i slutet av året innan sommaren.

Läs mer om hur man blir bergsguide här

dag 2 66

Fjälledare / Mountain Leader

I Sverige har vi också certifieringen Fjälledare (som jag har). Det innebär att man får guida i bergen både på sommar och vinter men inte på glaciär eller i exponerad terräng där användning av rep krävs. En Fjälledare kan alltså inte ta med dig på någon form av klättring som innebär användning av rep eller egentligen ens uppför Kebnekaises Östra led (eftersom det både är glaciär och användning av rep). Men man får guida toppturer i terräng som inte är för avancerad, vandringar och enklare bergsbestigningar som västra leden på Kebnekaise.

Det finns ganska många fjälledare i Sverige och det är också ett krav från Konsumentverket att om man tar med grupper i fjällen så ska man ha denna utbildning och certifiering eller motsvarande. Det gäller även om man ex vill ordna en trailrunning resa för en grupp i fjällen. Där måste en Fjälledare (eller IFMGA guide) vara med och guida gruppen.

Det finns tyvärr en del arrangörer som struntar i detta och guidar otillåtet på både Kebnekaise och andra ställen vilket innebär att de tar en stor risk. Både för sina gäster men också för sig själva. Så kolla alltid att din arrangör anlitar certifierade guider. Det är något jag själv är noga med. Jag vill göra rätt. Det sista du vill är att hamna på en expedition med någon självutnämnd outbildad guide och få en sådan upplevelse som jag fick i Azerbaidjan med den Ryska guiden jag nämnde i början.

För Kebnekaise så har STF ett undantag för guidning uppför Östra leden från Konsumentverket. Deras guider är Fjälledare men har också internutbildning och rutten överses av en IFMGA guide med jämna mellanrum. De får alltså guida på just den glaciären och den via ferratan trots att det egentligen är terräng utanför vad en Fjälledare får guida.

För att bli Fjälledare behöver du mycket egen erfarenhet i fjällen och sedan är utbildningen mellan 2-4 år beroende på hur snabbt du går den. Förutom undervisningen så behöver du logga 60 dagar och 20 nätter i fjällen i anslutning till din utbildning och du examineras på saker som navigering, turplanering, riskanalys, vadning, lagar & regler och mycket annat.

Fjälledare tillhör en organisation som heter SFLO. Läs mer om Fjälledare här. 

P1072727

International Mountain Leader

Denna utbildningen går jag just nu. Det är en fortsättning på Fjälledare / Mountain Leader men med skillnaden att man sedan kan guida över hela världen då det är en internationell utbildning och precis som bergsguidsutbildningen finns i hela världen. Du får fortfarande inte guida på glaciär eller i terräng där planerad användning av rep krävs. För att gå denna utbildning krävs det att man är Fjälledare och att man också har en hel del erfarenhet internationellt från olika områden i bergsmiljö. Den tar 2-3 år att genomföra och det är både kurser och examineringar plus mycket egen praktik däremellan. Internationella Mountain Leaders tillhör en organisation som heter UIMLA.

En IML måste också förhålla sig till det lands lagar och regler som finns kring guidning när de jobbar i ett land. Men du får guida på hög höjd. Du kan alltså leda en expedition till Everest basecamp eller till och med en bestigning av Aconcagua då den normala rutten varken innehåller glaciär eller exponerad terräng där man behöver använda rep.

I Alperna är det superviktigt att man som vandringsguide har denna certifiering.

Läs mer om International Mountain Leader utbildningen här.

_V2A6849

UIAA Klätterinstruktör

Det här är en internationell utbildning (som dock inte riktigt gäller i hela världen, det beror lite på landets lagar och regler) där du som klätterinstruktör på klippa kan guida klippklättring. Både singelpitch och multipitch. Både topprep, sport och trad. Men inte i alpin miljö. Eller med en approach som kräver navigeringsskills. Du får också hålla klätterkurser enligt Svenska Klätterförbundets normer.

Man kan också bli inomhusinstruktör (får endast jobba inomhus på klättercenter) och sportklätterinstruktör (får endast jobba på bultade leder).

För att kunna bli klippklätterinstruktör behöver du ha mycket erfarenhet från alla olika discipliner inom klättring och kunna leda 5+ på egna säkringar. Du behöver också ha loggat en mängd turer och haft praktik hos instruktörer innan du kan göra examen för att bli certifierad. Examen är i två delar där man bedömer både teknisk och pedagogisk förmåga. Här kan du läsa mer om att bli klippklätterinstruktör.

Innan man tar steget och bli klätterinstruktör så är man hjälpinstruktör (som jag är) vilket innebär att man får hålla egna prova på klättring och firnings arrangemang på singelpitcher och man får assistera certifierade klätterinstruktörer. För att bli hjälpinstruktör behöver man ha gått eller ha motsvarande kunskap av grundkurs, sportklätterkurs, fortsättningskurs, räddning, första hjälpen i terräng minst tre dagar och ha klättrat på egna säkringar i minst ett år samt kunna leda 4+ på egna säkringar. Här kan du läsa mer om att bli hjälpinstruktör.

Vi har även en stor brist på klippklätterinstruktörer i Sverige så om du planerar att utbilda dig till detta hör av dig så har jag jobb till dig sedan!

Så dubbelkolla alltid din arrangör och se till att de har guider med rätt kompetens och certifiering för jobbet när du bokar in dig på ett äventyr!

Här hittar du alla resor och upplevelser jag är med och arrangerar, antingen tillsammans med IFMGA guider eller på egen hand.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy