Menu Close
2001

Alpin gradering

IMG_20220328_130002-scaled

Vid alpin klättring och bergsbestigning så har man ett graderingssystem där man tar hänsyn till hela ruttens svårigheter och utmaningar inklusive approach och nedstigning. Man räknar in och tar hänsyn till bland annat längden på rutten, svårighet på teknisk klättring, exponering, branthet på glaciär, höjd, fara och ”commitment” (hur lätt/svårt det är att vända eller ta sig ned från rutten). Man tar alltså hänsyn till mycket mer än den tekniska svårigheten som finns i graderingen på ett klättergym.

Det är en sak att klättra grad 4 på gymmet – det skulle de flesta tycka var rätt enkelt och de flesta skulle kunna klara det utan större svårigheter. Men att göra det på 4000 meter höjd utan fastborrade grepp på klippan som visar vägen, några bultar (du måste sätta egna säkringar) på en lös klippa och i stora boots, med tung ryggsäck när det är kallt och det stupar 1000 m under dig och du har klättrat i 8 timmar redan utan någon längre paus är en annan sak.

Alpina grader kan ha ett + eller – efter sig också vilket betyder att det är lite svårare eller lite lättare än den angivna graden men inte så mycket att man ändrar graden.

 

F: Facile/lätt. Scrambling på klippa eller lätta snöbackar. Kan innebära glaciärfärdsel. Klättras ibland replöst utom på glaciärer.

Exempel: Breithorn (F), Aiguille du Tour (F+), Gran Paradiso (F+)

 

PD: Peu Difficile/lite svårt. En del teknisk klättring och komplicerade glaciärer. Kan innehålla teknisk klättring upp till grad 3+. Ofta längre turer än grad F.

Exempel: Strahlhorn (PD-), Lagginhorn (PD), Mera Peak (PD), Mont Blanc (PD+), Weissmies (PD+), Pollux (PD+), Island Peak (PD+), Lobuche East (PD+)

 

AD: Assez Difficile/ganska svårt. Brant och teknisk klättring upp till grad 4+. Långa snö-/isbackar över 50º. Kan innehålla isklättring upp till grad WI3 eller mixad klättring grad M3. Endast för erfarna alpina klättrare.

Exempel: Matterhorn Hörnli ridge (AD), Matterhorn Lion´s Ridge (AD+), Aiguille Verte Whymper Couloir (AD+), Dent du Geant (AD+), Breithorn traverse (AD+)

 

D: Difficile/svårt. Långa turer med ihållande svårigheter. Teknisk svårighet upp till grad 5+. Isklättring upp till grad WI4 och mixad klättring upp till grad M4. Komplicerade glaciärer och långa snöbackar över 70º. Seriösa turer.

Exempel: Eiger Mittelegi Ridge (D), La Meije traverse (D), Arete du Diable Mont Tacul (D+), Ama Dablam (D+)

 

TD: Très Difficile/mycket svårt. Lång, seriös, avlägsen och mycket teknisk. Teknisk klättring upp till grad 6c. Is och mixad klättring upp till grad WI5-6/M5-6.

Många nordsidor har rutter grad TD exempelvis Grand Jorasses

 

ED: Extreme Difficile/extremt svårt. De allvarligaste klättringarna med de mest kontinuerliga svårigheterna. Teknisk klättring upp till grad 7c eller över. Isklättring och mixad klättring på de allra svåraste graderna. Ökande nivåer av svårt indikerade av ED1, ED2, etc.

Många nordsidor har rutter grad ED eller ED1 / ED2 / ED3.

 

Hoppas detta gjorde dig lite klokare inför din nästa bergsbestigning. Och om du vill träna inför den så har jag precis lanserat mitt PT upplägg där du får ett skräddarsytt träningsupplägg speciellt anpassat till dig och dina mål. Läs mer här!

Som vanligt i mitt träningscommunity på Facebook för vandring & äventyr bjuds det på inspiration, utmaningar, tips och pepp. Om du inte redan är medlem kan du bli det här!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy