Menu Close
2406_s750

Äventyrskalender – bästa tiden för äventyr under ett helt år!

P1044515-2-2048x1366

I gamla guideböcker står det att bästa säsongen för alpin klättring i Alperna är Juli och Augusti – något som har ändrats ganska drastiskt under de senare åren i och med klimatförändringar. Numera är Juni och September oftast bättre eftersom det är för varmt under Juli och Augusti (med plusgrader på hög höjd, ingen återfrysning på nätterna och farliga stenras som följd). Men det beror såklart på vad man vill klättra. Om det är på klippa eller glaciär. Vad det finns för risker på just den turen. Så för att hjälpa er med planeringen av era äventyr har jag gjort en kalender för året med när det är bäst att bestiga de mest populära bergen & göra de mest populära äventyren!

 

JANUARI

Aconcagua
Ojos Del Salado
Equador vulkaner
Kilimanjaro
Mt Kenya
Expedition Sydpolen
Mt Vinsoon
Carstensz Pyramid
Skidåkning i Japan
Skidåkning i Alperna & Skandinavien
Patagonien
Isklättring Skandinavien & Alperna
Mexico vulkaner

Under Januari är det kallt och mörkt i Skandinavien, det är inte ovanligt att temperaturen går ned till -25 grader vissa dagar. I Sydamerikan är det högsäsong för bergsbestigning, samma på Antarktis och i Patagonien (även om det är extremt blåsigt på denna plats).  I Japan är det riktigt bra skidåkning såhär års!

Personligen så guidar jag på Aconcagua under Januari som är prime time för en expedition där!

 

FEBRUARI

Ojos Del Salado
Equador vulkaner
Kilimanjaro
Carstensz Pyramid
Expedition Nordpolen
Ski touring mellersta Skandinavien
Mt Toubkal
Skidåkning i Japan
Skidåkning i Alperna & Skandinavien
Patagonien
Isklättring Skandinavien & Alperna

Säsongen börjar ta slut för Aconcagua medan Kilimanjaro har prime time. Skidåkningen i Japan är bra till slutet av Februari sedan börjar den vara över också. I Skandinavien börjar det blir lite varmare och ljusare på dagarna. Nu kan man bestiga Mt Toubkal utan att det är för hett ute (men räkna med en del snö på toppen).

Personligen så brukar jag kommer hem från Sydamerika i början av Februari och då tar jag lite ledigt och landar hemma i Stockholm innan jag beger mig till Svenska fjällen för egen skidåkning för att komma i form för toppturssäsongen.

 

MARS

Ojos Del Salado
Equador vulkaner
Kilimanjaro
Carstensz Pyramid
Expedition Nordpolen
Everest basecamp trek
Skidåkning i Alperna & Skandinavien
Haute Route i Alperna
Ski touring norra Skandinavien
Vita bandet
Mt Toubkal
Patagonien
Isklättring Skandinavien & Alperna

Nu börjar ski touring säsongen på riktigt i Skandinavien och Alperna med varmare, ljusare och längre dagar. Vandringen i Nepal kommer igång och de som ska bestiga Everest påbörjar sina expeditioner genom att vandra till basecamp i slutet av Mars. Kilimanjaro går i princip att bestiga året om och det är fortsatt högsäsongen för det under Mars.

Personligen så håller jag mig i mellersta Sverige under Mars och guidar toppturskurser på olika platser och vinterexpedition till Sylarna. I slutet åker jag upp till Riksgränsen.

 

APRIL

Kilimanjaro
Expedition Nordpolen
Everest basecamp trek
Everest
Lhotse
Nuptse
Pumori
Makalu
Annapurna
Dhaulagiri
Island Peak
Lobuche East
Mera Peak
Haute Route i Alperna
Ski touring norra Skandinavien
Vita bandet
Mt Toubkal
Grönland
Hvannadalshnjúkur

Nu är det högtryck i Nepal – förutom större delen av 8000 meters topparna så är det aktivitet på de flesta 6000 m toppar också så som Island Peak & Lobuche. Ski touringen är fortsatt stor i Alperna & Skandinavien med varmare temperaturer och långa dagar. Det är nu man kan börja få härlig vårskidåkning och på vissa lägre belägna skidorter i Alperna börjar man stänga för säsongen. Premiär för aktiviteter på Grönland och vill man göra Islands högsta berg (på skidor) är det nu man ska passa på!

Jag spenderar April i Riksgränsen med att guida toppturer & jobba mycket med Mountain Guide Travel då många av de guider vi jobbar med under året är på plats där då. Det är perfekt för att utvärdera året som varit, jobba på att förbättra våra produkter och sätta nya mål för året.

 

MAJ

Kilimanjaro
Denali
Mt Rainier
Everest basecamp trek
Everest
Lhotse
Nuptse
Pumori
Makalu
Dhaulagiri
Island Peak
Lobuche East
Mera Peak
Ski touring norra Skandinavien
Grönland
Bolivia
Nanga Parbat
Snowdonia & UK
Hvannadalshnjúkur

Snösmältning i större delen av Skandinavien men högst upp runt Riksgränsen och Lyngen finns fortfarande härlig vårskidåkning. Säsongen på Denali drar igång liksom norra USA. Säsongen i Nepal håller på för fullt men börjar gå mot sitt slut i slutet av Maj samtidigt som säsongen i Pakistan börjar med Nanga Parbat.

Personligen så lämnar jag Riksgränsen i början av Maj för att landa lite hemma i Stockholm och sedan i mitten av Maj kör jag ned vanen för säsongen till Alperna men eftersom det fortfarande är mycket snö där brukar jag ägna mig åt klippklättring i Italien och södra Frankrike samt hiking för att komma i form inför sommarsäsongen.

 

JUNI

Denali
Mont Blanc
Gran Paradiso
Weissmies
Monte Rosa
4000 m toppar i Alperna
Kilimanjaro
Mt Kenya
Elbrus
Mountaineering Pamir
Peru
Bolivia
Nanga Parbat
K2
Broad Peak
GI & GII
Mt Fuji
Snowdonia & UK
Grönland
Hvannadalshnjúkur

Everest och Nepal är över och Denali går mot sitt slut i slutet av Juni. Nu är det primetime för Mont Blanc och 4000 m toppar i Alperna med glaciär. Mountaineeringen längre österut som i Pamir eller Kaukasus drar igång och det är högsäsong för Karakorum där K2 expeditionerna är i full gång. Mt Kenya och mountaineering i Peru har också högsäsong nu! Juni har visat sig vara bästa månaden för mountaineering på dessa platser de senaste åren pga att det fortfarande finns mycket snö på bergen vilket skyddar mot stenras som kommer när det är mer torrt och varmt. Temperaturerna är fortfarande inte för höga vilket gör att man har fin återfrysning på nätterna.

Personligen så brukar jag ägna första halvan av Juni åt egna mountaineering projekt och andra halvan jobbar jag nere i Alperna med bergsguider på Mont Blanc, Gran Paradiso och arrangerar andra spännande expeditioner.

 

JULI

4000 m toppar i Alperna
Matterhorn
Gran Paradiso
Weissmies
Monte Rosa
Kilimanjaro
Tour du Mont Blanc
Vandring i Alperna
Zugspitze
Triglav
Dolomiterna
Kebnekaise
Galdhöpiggen
Vandring i Skandinavien
K2
Broad Peak
GI & GII
Elbrus
Mountaineering Pamir
Peru
Snowdonia & UK

Första halvan av Juli är det oftast fortfarande OK i Alperna men andra halvan börjar det bli för varmt och för mycket stenras samt ingen återfrysning på nätterna så då vill man ägna sig mer åt klippklättring. Men det är högsäsong för vandring i Skandinavien och Kebnekaise. Det är också högsäsong i Pakistan där vi bör se summits på K2 och de övriga 8000 m topparna (förutom Nanga Parbat som ligger längre ut i bergskedjan och är över nu). Högsäsongen fortsätter på lägre toppar i Alperna som inte är lika känsliga för stenras och varma temperaturer som Zugspitze. Det börjar dock bli väldigt varmt för vandring mot slutet av Juli så man får räkna med 30-35 grader nere i dalen. Ta med extra mycket vatten & vätskeersättning!

Nu lämnar jag Alperna i mitten av Juli för att guida i norra Skandinavien där det inte är lika varmt. Skandinavien är så vackert såhär års också. Men faktum är att det är både för mycket turister och för varmt i Alperna under Juli-Augusti så jag försöker undvika att vara där då.

 

AUGUSTI

Matterhorn
Kilimanjaro
Tour du Mont Blanc
Vandring i Alperna
Zugspitze
Triglav
Dolomiterna
Kebnekaise
Galdhöpiggen
Vandring i Skandinavien
Elbrus
Mountaineering Pamir
Peru
Snowdonia & UK

Nu är det tokhett nere i Alperna så det är tufft att vandra och det är farligt på hög höjd då det inte är någon återfrysning och mycket stenras. Många glaciärer har tappat vinterns snötäcke såhär års och det är stora glaciärsprickor och tunna instabila snöbroar. Dolomiterna är en plats där det är primte time under Augusti och lägre toppar i Alperna som Triglav och Zugspitze liksom vandring i Skandinavien & Kebnekaise. Säsongen går mot sitt slut i Pamir.

Personligen så är jag kvar i norra Skandinavien och guidar på Kebnekaise bland annat! Jag försöker också ta två veckors sommarsemester och roadtrippa runt i Norge och klättra / upptäcka nya platser.

 

SEPTEMBER

Mont Blanc
4000 m toppar i Alperna
Matterhorn
Gran Paradiso
Weissmies
Monte Rosa
Kilimanjaro
Tour du Mont Blanc
Vandring i Alperna
Dolomiterna
Zugspitze
Triglav
Kebnekaise
Galdhöpiggen
Vandring i Skandinavien
Cho Oyo
Manaslu
Mount Olympus
Snowdonia & UK

September är en riktigt fin månad för mountaineering i Alperna. Nu börjar det bli kallare på dagarna och minusgrader på nätterna så vi har återfrysning igen. Det är mindre turister överallt vilket gör att det inte är lika stora problem att få hyttbokningar heller. Det är behagliga temperaturer för vandring och garanterat snöfritt på alla stora populära leder. I norra Skandinavien pågår säsongen fram till mitten av September med vackra höstfärger i naturen. Det är också dags att inleda höstens 8000 m expeditioner i Nepal.

Personligen så återvänder jag till Alperna. Tycker September är den bästa månaden i Alperna. Jag guidar vandringar som Tour du Mont Blanc och i Dolomiterna. Mellan det försöker jag hinna med något eget bergsprojekt när det är så fina förhållanden.

 

OKTOBER

Kilimanjaro
Cho Oyo
Manaslu
Island Peak
Lobuche East
Everest Basecamp trek
Ama Dablam
Mount Olympus

Nu är säsongen i Alperna över för året trots att det fortfarande kan vara fint väder långt in på Oktober och det fortfarande går att göra grejer. Det är högsäsongen i Nepal och på hösten är eftermiddagen och nätterna klarare än på vårsäsongen så det innebär prime time för vandring till Everest basecamp (även om det inte finns något camp där såhär års men man får utsikten eftersom det inte är molnigt och alpenglow på topparna i solnedgången istället). Island Peak, Lobuche East och Ama Dablam har också högsäsong liksom andra 6000 m toppar i Nepal. Däremot går 8000 m säsongen mot sitt slut under Oktober. I Europa kan man också hitta fina äventyr längre söderut i Europa som i Grekland med Mount Olympus.

I Oktober åker jag till Nepal för att guida vandring till Everest basecamp. Hösten är min favorittid i Nepal och det är helst där jag vill vara då. Jag passar på att stanna kvar efteråt och göra något eget projekt också.

 

NOVEMBER

Kilimanjaro
Equador vulkaner
Island Peak
Lobuche East
Mera Peak
Everest Basecamp trek
Ama Dablam

Vandringssäsongen i Nepal är fortfarande stark samt bestigningen av 6000 m toppar. Säsongen börjar också i Equador för deras mountaineering och bestigning av vulkaner. I Europa är det nästan bara de allra sydligaste delarna och öarna i medelhavet som fortfarande har säsong. Vädret är stökigt i Alperna och norra Skandinavien och mörkret blir större. Det här är kanske årets sämsta månad när man ser till vilka möjligheter som finns för äventyr då det är säsongsskifte för vintern.

Personligen så stannar jag kvar i Nepal några veckor till och satsar på att göra en egen expedition där och bestiga något berg innan jag åker hem till Stockholm och Sverige där jag håller lavinkurser.

 

DECEMBER

Kilimanjaro
Aconcagua
Equador vulkaner
Mt Vinsoon
Expedition Sydpolen
Patagonien
Isklättring Skandinavien & Alperna
Skidåkning i Alperna & Skandinavien
Mexico vulkaner

Nu är det vinter på riktigt och skidåkningen drar igång i Alperna och Skandinavien. På södra delen av jorden är det dock dags för sommarsäsong och Aconcagua öppnar den 1 December liksom expeditioner till Sydpolen med Mt Vinsoon.

December är mer lavinkurser på hemmaplan och träning inför nästa expedition för min del.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy