Menu Close
1995_s750

Har du ”buy-in”?

1995_s750

Buy-in är en term som används för att hänvisa till en persons engagemang för ett träningsprogram.
Det innebär att en person ägnar tid, ansträngning och energi åt sin träning och utveckling. Det inkluderar också viljan att ta emot feedback och ha ett öppet sinne för nya idéer och metoder. Man är motiverad att nå sina mål även om de kan vara utmanande och krävande. Man är villig att gå den extra milen för att nå sin potential. Man fokuserar på långsiktig planering och förstår vikten av vila och återhämtning och är engagerade i sitt träningsprogram.
Träning för mountaineering och andra uthållighetssporter kan ibland vara en väldigt långsiktig satsning och där brukar ett av de stora problemen vara att folk inte ha ”buy-in”. Man satsar för kortsiktigt. Man har inte tålamod. Man litar inte på processen.
Träning behöver vara planerad, strukturerad, periodiserad och tidsbestämd, allt annat anses vara ”random motion”.
Det senaste året har jag ägnat mig åt ”random motion” för jag har haft lite för mycket utbildningar, jobb, haft covid tre gånger på ett år och annat som gjort att jag inte haft möjlighet att följa ett träningsupplägg. Jag har inte heller haft något specifikt mål jag tränat inför utan jag bestämde mig för att nu får det vara ett år där jag gör det jag kan när jag kan.
Det är enrom skillnad mot när jag följde ett träningsprogram.
När jag följer ett träningsprogram så är jag mycket mer motiverad och fokuserad. Min träning är planerad. Jag vet vad jag ska göra. Varje pass har ett syfte och mål. Jag känner hur jag blir starkare. De är en del av en uppbyggnad inför ett äventyr jag ska göra. Ett äventyr där jag vill kunna prestera. Eller i alla fall känna att jag kan genomföra det och det känns bra. Jag orkar. Jag är förberedd.
Jag har aldrig varit i så bra form som när jag följt ett träningsprogram. Jag har känt att jag flyger fram i bergen. Just nu släpar jag mig upp. Och jag vet också att det utsätter både mig själv och min partner för mer fara än om jag skulle vara mer fit. För saker tar längre tid vilket kan vara avgörande när en summit day tar 12 timmar i god form och 18 timmar i icke god form. Dagsljuset försvinner. Det blir kallare. Man kanske fastnar i ett oväder som kommer in på eftermiddagen för man inte hann ned i tid. Ont i ryggen av en tung ryggsäck. Musklerna bränner.
Jag vill inte känna så.
I December började jag om. Från ruta ett. Grundträning för att bygga en bra bas inför kommande äventyr. Det betyder både styrketräning på gymmet och aerob träning.
Har jag ”buy-in”?
100%! Jag vet inte ens vilket äventyr jag tränar för specifikt just nu men jag tänker vara redo när det händer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy