Menu Close
mont_01937_02-93412a88313f752d66d911a8d788a5a7d2640

Hur långt i förväg ska jag boka mitt äventyr?

P1154306
 
Jag jobbar ju både som guide själv och för en IFMGA guide och något jag har märkt den senaste tiden är att om man ska göra ett äventyr så behöver man boka mycket tidigare idag än vad man behövde förut. Bergshyttor och hotell blir fullbokade på populära äventyr 9-12 månader i förväg numera.
 
Hade du tänkte vandra Tour du Mont Blanc i sommar? Lycka till att hitta boende, alla hyttor är fulla redan! Vill du bestiga Mont Blanc? Du måste boka senast i November året innan annars är det omöjligt. Vill du göra Haute Route i April? Det är redan fullt i hyttorna i November.
 
Till och med i Sverige börjar det bli samma effekt som i Alperna. Vill du bo i Tarfala hyttan i påsk? Fullbokat sedan länge! Är ni en grupp som ska göra Kebnekaise i September? Sorry STF har inga lediga guider då (kanske för enskilda individer men inte för en grupp). Är ni en större grupp som vill bo på Kebnekaise Fjällstation? Fullbokat under högsäsong 9 månader i förväg (för större grupper). Vill du äta kl 19:00 i deras restaurang i Juli? Tyvärr, det finns inga platser då, du kan få en tid kl 21:00.
 
Det är något enklare under utanför högsäsong men under de mest populära veckorna så är det svårt om man inte bokar väldigt långt i förväg.
 
Förutom den hårda konkurrensen om boendet så finns det också en stor brist på IFMGA guider i Sverige så om du vill göra ett äventyr som kräver en sådan – exempelvis alpin klättring, offpist åkning eller ski mountaineering så måste du vara ute i extra god tid.
 
Så om det är något jag kan tipsa om för jag är på ”andra sidan” och försöker få ihop folks äventyr så är det att om man verkligen vill göra något, boka i god tid. Helst 12 månader i förväg faktiskt. Minst 9 månader i förväg.
 
Skaffa sedan en reseförsäkring så att om något skulle hända så inte du, företaget eller de andra deltagarna råkar illa ut. En avbokning närmare än 60 dagar inom guideverksamhet betyder att företaget ändå behöver betala fullt arvode för guiden. Hotellen går inte längre boka av och marginalerna är sjukt små för företag som sysslar med guideverksamhet då det finns en klient-guide ratio att förhålla sig till som gör att det är väldigt begränsat hur många deltagare man kan ha samtidigt.
Med en avbokning nära inpå de där 60 dagarna innan resan är det i stort sett omöjligt att få en ny deltagare vilket gör att om en grupp går från 4 deltagare till 3 så går det inte ens break even utan guiden gör en förlust och måste antingen ställa in resan vilket såklart inte är kul. Med så små grupper är det extra känsligt om man vill ha rimliga priser. Att behöva avboka en guide med så kort varsel gör att den kanske inte får något nytt jobb och står utan inkomst (för trots det är brist på guider så behöver man ju ha gäster för att kunna jobba). De andra deltagarna som var bokade på resan har redan tagit semester, köpt utrustning och bokat sitt tåg / flyg. Så att ha en försäkring är inte bara bra för dig själv, det är också schysst mot de andra som bokat in sig på resan, mot guiden och mot det lilla företaget som sysslar med guideverksamhet.
Det är såklart helt andra förutsättningar för de stora reseföretagen som äger sina egna hotell på resorter och chartrar sina egna flyg och som omsätter hundratals miljoner. Men de sysslar inte med bergssportsverksamhet och det är för att det är svårt att göra några stora vinster där. De som blir bergsguider och fjälledare blir det för att de älskar att vara i bergen och ge andra den upplevelsen. Men det är också en tuff bransch.
Det finns kanske 80 certifierade IFMGA guider i Sverige idag. Mindre än hälften av dem jobbar heltid med guidande. Ofta är jobbet säsongsbaserat: Man har massor med jobb på vintern och får jobba nästan varje dag utan ledigt under ett fåtal månader för att sedan inte ha några jobb under lågsäsong inom guidning. På sommaren är det några bra veckor men i takt med att det blir varmare i Alperna försvinner möjligheterna till att jobba hela säsongen. Det är helt enkelt för farligt.
Så varför skriver jag det här inlägget?
För att dela med mig av ”bakom kulisserna” på hur det fungerar att jobba som guide och arrangera den här typen av resor. För att skapa större förståelse att en bergsguide är ett väldigt litet företag, ofta en enskild firma, som inte omsätter stora pengar och det inte går att jämföra den verksamheten med en stor charter-aktör. Det är helt olika villkor och möjligheter. Men också för att de som faktiskt är intresserade av att göra aktiviteter med guider ska kunna boka in sig i tid så deras äventyr går att genomföra när förutsättningarna ser ut som de gör i den här branschen. Hoppas det gjort dig klokare!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy