Menu Close
P1048321

Wilderness First Responder

Efter min 10 dagars roadtrip med min man så begav jag mig till Kandersteg i Schweiz där jag skulle gå en tio dagars utbildning till Wilderness First Responder! Jag har velat gå den här utbildningen under flera år och nu äntligen blev det av! Den finns inte i Sverige men den finns på ett fåtal platser i Europa och jättemånga platser i USA. Det är Crossing Latitudes som gör den åt NOLS här i Europa och jag kunde inte rekommendera den mer. Jag hade Lena Colan och Ming Xuan som instruktörer och de var några av de bästa instruktörer jag någonsin haft. Vi har lärt oss så otroligt mycket under dessa, väldigt intensiva dagar.

Utbildningen är 50% teori och 50% praktik. Alla scenarios är väldigt bra och vi tränar både på varandra och människor vi aldrig träffat förut. Kursen har bra med resurser så det finns gott om material som man får använda.

Det bästa nu efter kursen är att jag verkligen känner en trygghet i hur jag kan hjälpa till under olyckor och i situationer. Jag har ju gjort CPR kurser tidigare och en Wilderness First Aid kurs men det är först nu efter denna mer omfattade utbildningen som jag känner att jag faktiskt har koll på läget.

Här kommer lite bilder!

Redo för evakuering i en hypotermia wrap!

Lena visar hur vi lindar en stukad fot.

Här tränar vi på att splinta brutna ben.

Tejpa sår – när kan man göra det och när ska man absolut låta bli med risk för infektion etc? Sånt kan jag nu!

Ming instruerar hur man stabiliserar huvudet för att skydda ryggraden på någon som behöver vändas.

Man kan också använda head blocks för att stabilisera huvudet/ryggraden på någon medan man gör en topp till tå undersökning.

Vi varierade våra lektioner inne och ute för att få variation.

Lena visar hur man placerar någon i recovery position om underlaget är lite halt.

Att stabilisera ett brutet ben där benet sticker ut kan jag också nu.

Här är ett scenario där det varit en stor luftballongolycka. Vi hjälps alla åt genom att jobba i team med insatsledare, insatsassistenter, utrustningsansvariga och första hjälpen ansvariga. Vår patient hade fått sin hand amputerad så vi stoppade blödningen och såg till att evakuera henne.

Ajdå. Här är det någon som fått en skada av en gren rakt in i buken. Den behöver stabiliseras och sedan behöver evakuering ske omedelbart.

Jimmy har samma problem. Det var en svår olycka.

Men här var det inte lika farligt. En stukad fot bara med en rodnad och svullnad. Den kan vi ta hand om på olika sätt beroende på om den är användningsbar eller inte.

Som sagt, kan verkligen rekommendera kursen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy