Menu Close
P1108036

Så jobbar jag heltid från min van!

IMG_5067

I betalt samarbete med Logitech.

De senaste åren har jag helt ändrat min karriär och mitt liv. Jag brukade jobba heltid som fotograf i Stockholm med en stor studio och flera anställda inklusive min egen agent & VD! Men under de senaste fem åren så har det successivt förändrats och idag jobbar jag helt remote, på heltid från min van. Att komma till den punkten har varit hårt jobb och jag ska vara ärlig och erkänna att jag tjänar långt ifrån lika mycket, man hankar sig fram men på något sätt klarar man sig och friheten det innebär, alla upplevelser jag får vara med om all äventyr gör det ändå värt det!

P1096529

Saker jag jobbar med idag:

Fotografering – beställningsjobb från kunder, event, content, outdoor och lifestyle. Ibland kräver dessa att jag befinner mig på en viss plats men för det mesta planerar jag in så jag kan göra dem i samband med andra grejer när jag ändå är någonstans. Exempelvis om jag vet att jag ska vara i Chamonix några veckor så betar jag av de jobb som jag kan plåta där.

Fotokurser – håller en årslång fotokurs tillsammans med Fotosidan online för fjärde gången! Så länge jag har wifi så kan jag vara var som helst.

Content creation & sponsorer – jag jobbar tillsammans med olika varumärken och skapar content, ofta både stillbild och rörligt. Att ha sponsorer innebär egentligen att man får betalt för ett jobb för det ska levereras material och PR till dina sponsorer och att skapa betalda samarbeten som detta är en del av content creation.

Jag jobbar också för Mountain Guide Travel och hjälper till att driva företaget – jag gör logistik, bokar guider, bergshyttor, hotell, svarar på mail, kommer på nya resor, skriver ihop resor och marknadsföring, sociala medier, fotograferar, är med på vissa expeditioner, gör budgetar och massor med annat. Jag jobbar med alla resor och aktiviteter företaget gör söder om Riksgränsen. Jag har en kollega som sköter Riksgränsen, Sail & Ski och ski touring i Riksgränsen och norrut som Lofoten och Senja. Jag har hand om resten av världen och det är så himla himla kul. Ett drömjobb som jag fick genom att säga till VD:n att han behöver hjälp och jag kan hjälpa honom. Det är också kul att se att man gör skillnad, både att gäster får bättre service, guider får bättre villkor och företaget går bättre.

Sedan har jag ett eget guide företag, Topo Travel och även om vi bara börjat i liten skala så guidar jag egna resor och arrangerar kurser. Det här kräver ju också att man är på en viss plats men jag försöker tajma det med annat jag gör. Det enda svåra är att man måste planera sina resor minst ett år i förväg så det är svårt att vara spontan.

Träningsupplägg – jag utbildade mig till personlig tränare nyligen för att kunna hjälpa folk att träna inför sina äventyr.

Jag gör också egna äventyr & projekt, föreläsningar, är admin för två större FB grupper, konsultar grejer och andra saker som dyker upp. Jag ska börja jobba på ett bokprojekt till hösten bland annat!

P1096733

Min kalender ser exempelvis ut såhär de kommande månaderna:

Just nu befinner jag mig i Chamonix. Denna veckan har jag haft ett litet bootcamp för att komma i form inför sommaren efter det virus jag drabbades av i Nepal som gjorde att jag var liggande i en månad utan att röra på mig. Förutom att träna 3-4 timmar per dag så har jag jobbat mycket med sommarens resor, finslipat de sista detaljerna, sammanställt information och skickat till både deltagare och guider, svarat på mail, gjort produktion för det här samarbetet (det tar mer tid än man tror, jag har lagt två heldagar på det utspritt på fem dagar där jag fotograferat, filmat, klippt ihop, skrivit material, publicerat etc), fotograferat en del, kommit på nya ideér, planerat nästa vecka.

De kommande två veckorna kommer jag ägna åt mitt projekt 82 Peaks där jag tillsammans med min klätterpartner Emma bestiger 4000 meters toppar i Alperna. Samtidigt producerar vi content åt våra sponsorer och samarbetspartners. De nätter vi sover i vanen nere i en by kommer jag även jobba framför datorn och svara på mail och sköta sociala medier & Mountain Guide Travel.

Efter det åker jag till USA i 10 dagar för att påbörja en ny guide utbildning: AMGA Alpine Guide. Det kommer ta 4-5 år om allt flyter på att bli klar med den. Det kommer vara en kurs / examen per år ungefär och däremellan massor med eget arbete & träning. Längtar så mycket! Jag försöker alltid göra saker som utvecklar mig, som gör att jag lär mig nya saker och blir bättre på det jag håller på med. När jag är i USA på min utbildning så har min klätterpartner min van i Alperna. Jag brukar låna ut den till henne då och då som tack för att jag får parkera den hos henne när jag inte använder den. För att göra det mer ekonomiskt och miljövänligt så brukar jag köra ned vanen till Alperna på våren och sedan får den vara där hela sommaren. Jag försöker alltid planera mina resor så jag ska behöva köra så kort som möjligt men det blir ändå en hemresa om året ungefär.

När jag är tillbaka i Alperna efter min utbildning kommer jag jobba på ett par expeditioner med Mountain Guide Travel. Bland annat en bestigning av Mont Blanc och en introduktionskurs på glaciär & bestigning av Gran Paradiso som är en 4000 m topp. Eftersom jag inte är IFMGA guide får jag inte guida på glaciär eller i fallrisk terräng så min roll är mer som expeditionsledare, sköta all logistik, ta hand om gästerna, fotografera och se till att guiderna har det så smidigt som möjligt. Efter det har jag satt ihop en vandringsresa med spännande inslag som via ferrata, vackra vandringar, via alpina, glaciärvandring, bo på bergshytta och spa. Jag märker att min grej är att göra saker lite mer äventyrligt, att utmana deltagarna lite mer, att göra det lite mer på riktigt när jag arrangerar expeditioner och resor i mitt eget företag Topo Travel.

När vi gjort de tre expeditionerna kör jag till Schweiz för att vara expeditionsledare på en resa jag och Matilda Söderlund satt ihop åt Switzerland tourism. Där kommer deltagarna få prova på klättring, vandra, äta god mat och uppleva det bästa en Ticino regionen i Schweiz. Det är mitt fjärde jobb för Switzerland tourism, vi har gjort något varje år det senaste. Jag älskar att jobba för dem för det är sådana otroliga miljöer i Schweiz och det är så bra gäng att jobba tillsammans med!

Efter att den expeditionen är över ska jag och min man ha 10 dagars semester. Vi har planerat att klättra i Berdorf i Luxembourg. Under vår semester kommer vi sakta med säkert köra tillbaka till Sverige för efter vår semester behöver jag först befinna mig i Enafors där jag ska gå en kurs på min International Mountain Leader utbildning och efter det kör jag upp till Riksgränsen där jag ska fotografera BAMM och sedan guida på Kebnekaise. Så det blir några veckor i norra Sverige under Augusti innan det är dags att åka till Island och guida en vandringsresa. Då lämnar jag vanen hemma i Stockholm.

När jag är tillbaka har jag ett jobb som klätterledare i Stockholm innan det är dags att köra tillbaka till Alperna. När jag kör ned vanen denna gång i September så kommer den få stanna där hela vintern. Jag bor i min van större delen av året, oavsett årstid. Under andra halvan av September och hela Oktober kommer jag främst klättra och göra egna äventyr, träna inför mina guidekurser, ha IML examen och jag tänkte studera en kurs på högskolan samtidigt. Jag har aldrig gjort det tidigare så jag sökte in med sen antagning så jag väntar på att se om jag kommit in på någon kurs. Att plugga något på distans på deltid samtidigt som man har sina egna äventyr låter som en bra kombo!

När jag jobbar från min van så sätter jag upp ett kontor och det ser ut såhär:

P1108707

Jag har ett bord som går att fälla ut så man får mycket plats. Jag har en laptop och sedan tangentbordet MX Keys S och musen MX Anywhere 3S från Logitech. En extra hårddisk för att spara bilder på (jag laddar också upp dem på en Dropbox), kamera och kortläsare. Förr i tiden när jag hade studio hade jag hur mycket utrustning som helst men jag har försökt göra mig av med det mesta och nu har jag bara det mest nödvändiga.

IMG_5099

MX Anywhere 3S är så smidig att använda, de glider jättebra på underlaget (till skillnad från hur det var förr i tiden när en mus knappt fungerade utanför en musmatta). Det är jätteskönt grepp den är otroligt behaglig att hålla i och scrollar supersnabbt!

P1108712

MX Keys S går jättesnabbt att skriva på och det flyter på väldigt bra. Jag gillar också de här snabbknapparna som gör att ens arbete går smidigare och man blir mer produktiv. Men det bästa med ett tangentbord är att man kan sitta lite mer avslappnat, tillbakalutad och ha det i knät när man mailar.

P1108706

Om jag stannar längre på en plats så tycker jag om att ta in på en camping. i Chamonix bor jag på Mer de Glace camping men jag fricampar minst lika ofta. När jag fricampar så brukar jag ta med min laptop in på lunchrestaurangen och ladda den och sedan räcker batteriet resten av dagen och så gör jag samma sak igen dagen efter.

Ibland när det är lite lugnare perioder så blir jag ibland stressad ekonomiskt och undrar hur jag ska överleva. Men på något sätt så brukar det ändå alltid gå. Jag betalar fortfarande av på min van till banken i typ 7 år till för jag köpte den ny och betalade bara 20% kontant vid köpet så det är ändå en ganska stor månadsavgift varje månad för avbetalning, ränta, skatt, försäkring, service, tullar, diesel, parkering, camping etc. Utöver det betalar jag också hyra på min och min mans lägenhet i Stockholm (även om han betalar lite mer än mig då jag inte bor där så mycket men någonstans behöver man ju också förvara de grejer man inte har i vanen). Förutom det kostar alla mina egna äventyr och expeditioner en hel del och jag skulle absolut kunna sluta med dem men då tappar jag alla sponsorer och livet skulle vara lite tråkigare. Mina äventyr är viktiga för min själ liksom.

Ibland tar något samarbete med någon sponsor slut. Nästa år kommer jag inte göra den fotokurs jag gör nu så jag behöver redan nu börja fundera på hur jag kan ersätta de inkomstbortfallen. Jag skulle jättegärna vilja ha någon mer passiv inkomst. Det hade varit väldigt bra för det mesta jag gör idag är tjänster som tar min tid. Så jag håller på att klura på hur jag kan under nästa år få till det. Jag har flera ideér och det enda som egentligen stoppar mig är tid att sätta igång det.

Sedan är en en annan viktig sak att jag inte får bli skadad eller sjuk eftersom jag jobbar med äventyr. Förra sommaren blev jag smittad med covid och missade två expeditioner. Katastrof för det var min enda inkomst den månaden. Nu i April blev jag smittad av något virus i Nepal (alla var sjuka där i våras jag var inte den enda, folk satt och hostade och snörvlade i alla lodger) och det påverkade inte bara halva min expedition på plats som fick ställas in utan också uppladdningen inför hösten. Så nu har jag fått ställa in höstens expedition för att jag inte kunnat träna ordentligt under våren för jag varit soffliggande i över en månad. Det skulle vara skönt om en större del av min inkomst kom från saker där det är okej att vara sjuk ibland för det händer ju.

Trots allt detta så skulle jag inte vilja byta tillbaka till det liv jag hade förut. Att jobba heltid med äventyr och bo i min van är en dröm. En dröm jag jobbat hårt för och som gör mig lycklig. Nu ska jag gå ut på en hike och utforska ett nytt område!

Följ mina äventyr på sociala medier @emmasvenssonphoto

 

@logitech
#LogitechMX
#MXKeysS
#MXAnywhere3S

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy