Menu Close
P10737382

Sittande eller stående vadpress?

IMG_20230121_171211
Vi har två större vadmuskler: Gastrocnemius och Soleus. Dessa muskler arbetar hela tiden när vi går omkring eller när vi deltar i ansträngande träning. Exempelvis när vi vandrar, klättrar, bestiger berg och går både på platt och i uppförsbacke.
En bra övning för att träna musklerna är vadpress. Ni har säkert sett att det finns maskiner för detta på gymmet, både för stående vadpress och sittande vadpress och vilken ska man egentligen välja?
Helt klart den stående vadpressen!
I den sittande vadpressen kopplar vi bort större delen av Gastrocnemius vilket innebär att det mestadels bara är Solues som arbetar medan i den stående vadpressen så får båda musklerna jobba. Varför träna bara en muskel när man kan träna båda samtidigt? 🙂
Att gå i branta backar, på brant glaciär över 40 grader eller isklättra kräver stor muskulär uthållighet från vadmusklerna då vi ofta ”frontpointar” med våra stegjärn vilket lägger tryck på främre delen av foten och därför kräver mer av våra vadmuskler för att hålla upp kroppen. Så om du vet att du ska iväg på ett sådant äventyr ska du lägga lite extra vikt vid att träna vadmusklerna innan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy