Menu Close
548A2121-2

Bestiga Kebnekaise – saker jag sett i sommar

548A2121-2

Jag har precis genomfört min tredje expedition till Kebnekaise för i år och här är några saker jag tänker på som jag sett i sommar:

  • Det är tungt att bära sin egen packning och försöka göra toppen dagen efter. En vilodag emellan gör livet mycket härligare!
  • 30-40% av alla som gör Västra Leden vänder. I vissa fall är det klokt och nödvändigt. Men jag ser också att minst hälften av de som vänder hade klarat det om de hade varit med på min guidade tur. Men när de går på egen hand så gör de nybörjarmisstag eller har för lite erfarenhet för att gå i halvbra väder / dålig sikt. Det är synd för då åker de istället hem med en känsla av besvikelse / tror inte att de klarar det istället för motsatsen.
  • Många börjar bestigningen lite försent på dagen. Det är bättre att börja lite tidigare på morgonen så man kommer ned lagom till innan middagen och kan få hela kvällen för återhämtning (framför allt om man ska vandra ut dagen efter)
  • Det var en stökig säsong med stenras på Östra Leden, isiga glaciärer / toppkam och mycket vatten i jokkarna. Vid flera tillfällen var det ganska seriösa vad för att ta sig över Jökelbäcken & Kittelbäcken. Stavar, ett par extra torra sockor och kunskap om att ta sig över var en bra grej.
  • Stegjärn behövs på toppkammen när den är isig – går att hyra i sportshoppen men det finns begränsat antal så hyr kvällen innan i god tid.
  • Via Ferratan på Östra Leden har byggts om något och detta gör att den är lite längre och mer exponerad (men inte svårare) dock så påverkar det den som är höjdrädd då det kommer kännas läskigare.
  • När folk kommer ned från Kebnekaise säger de att det är det tuffaste de någonsin gjort. Sedan åker de hem och glömmer bort hur tufft det var. Det är tufft. Underskatta inte berget.
  • Fjällräddningen rycker in minst en gång i veckan (under högsäsong två). Se till att ha koll när du gör din bestigning. Om inte – gå med guide.
  • Det som är tuffast för de flesta är att gå nedför – styrketräning innan kommer hjälpa massor (när man är med på en expedition med mig får man ett speciellt träningsprogram utformat för bergsbestigning – jag lade ett år på att utbilda mig till lic PT för att kunna hjälpa folk komma bättre förberedda på sitt äventyr)
  • Dubbla liggunderlag när man tältar är en skön lyx
  • En uppblåsbar kudde i tältet är också en härlig lyx
  • Dagens lunch på Kebnekaise Fjällstation är prisvärd och väldigt god – om man har en vilodag så är det värt!
  • Om du inte har egen utrustning går det hyra tält, sovsäck, liggunderlag och kök med mera på Fjällstationen – bra grejer dessutom!
  • Gemenskapen som bildas när man sitter på Fjällstationen på kvällarna är fantastisk. Missa inte den biten om du är där. Umgås med andra och dela erfarenheter!
  • När det är isigt på toppkammen – gå upp en eller två i taget så ni inte råkar knuffa till varandra där uppe (faller man åt fel håll innebär det död och i stort sett alla håll utom ett är fel håll där uppe) – skapa en kö nedanför toppen så ni hjälps åt att ta ansvar för att det inte blir trängsel på toppen.
  • Många går alldeles för snabbt och blir trötta och svettiga och flåsiga och behöver vila oftare. Hitta ett lugnt tempo som gör att det känns behagligt och du slipper känna blodsmak i munnen.
  • Om du fått vända på den guidade turen på Östra Leden, tro inte att du hinner göra den Västra samma dag istället när du kommer ned svettig och sönderstressad och redan har gått ett par kilometer / timmar där du pushat hårt för att hålla tempot men inte lyckats. Att vara stressad med tunnelseende och utmattad innan är ingen bra start på en bestigning och Västra leden är en lång dag – 18 km och 1800 höjdmeter.
  • De sista tre kilometrarna tillbaks till Fjällstationen är de längsta tre kilometrarna du någonsin vandrat.
  • Om det är mycket vatten i Jökelbäcken finns det en bro lite längre ned. Välj stigen mot Singi och vik av uppåt igen efter bron via en smal otydlig led.
  • Många verkar förväxla vandring och toppbestigning och köra samma taktik för båda. På en toppbestigning vill man gå så lätt som möjligt och därför bör man inte ha med sig ett kök och frystorkat. Dels tar det tid men det är också onödig vikt. Vill man absolut äta lagad mat kan man ha med sig en mattermos istället. Men oftast fungerar mackor och snacks bra. Det går snabbt, smidigt och väger inte så mycket (framför allt inte efter man ätit upp det). Ett lunchpaket går att köpa på fjällstationen. Toppen för toppdagen!
  • Sista stället att fylla på vatten är Kittelbäcken om man går Västra Leden (man bör undvika för små källor, icke rinnande vatten och äta snö längs vägen efter Kittelbäcken) ofta så går folk på toaletten lite var som helst vilket gör att sådana vattenkällor ofta blir kontaminerade.
  • Behöver man gå på toaletten så ska man gräva ett hål, göra sin business och sedan ta med pappret tillbaks och slänga. Man ska inte lämna det i naturen. Om man absolut inte kan ta med sig det så kan man elda upp det. Lägg gärna mossa och stenar över din skit sedan så andra slipper trampa i den. Gå inte på toaletten nära en stig eller rastplats (ex toppen på Vierramvare för då kommer alla som ska pausa där trampa i det / lägga sin ryggsäck där / få de bakterierna på sig när de äter sina snacks etc) – var jag än tittade där uppe så låg det toapapper mellan stenarna och det är väldigt ofräscht och gör att folk riskerar att bli sjuka som måste vistas bland det.
  • Det är stenig hela vägen terräng så du behöver bra balans och gärna stavar och du behöver kunna röra dig i sådan terräng.
  • Försök ha ett flexibelt mindset och extra väderdagar när du åker till Kebnekaise – ibland kommer väder och förhållanden göra att man inte får chansen på toppen och genom att ha rätt inställning slipper det bli en oändlig besvikelse (något jag ofta ser hos människor som är för inställa på toppen). Försök njuta av hela upplevelsen och ta tillvara på varje minut!

Nästa sommar kommer jag arrangera två expeditioner till Kebnekaise. En är för nybörjaren / den som är höjdrädd eller bara vill gå med guide för att öka sina chanser att komma till toppen på ett tryggt och säkert sätt  (Västra Leden). Här hittar du den!

Den andra är extra äventyrlig då vi gör Östra Leden & Nordtoppen (som är Sveriges högsta topp) samt klättrar Kraterkammen på Tolpagorni tillsammans med IFMGA guide! Här hittar du den!

Kraterkammen på Tolpagorni

Har du någon erfarenhet att dela med dig av? Lämna en kommentar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy