Menu Close

Följ med på toppturskurs i Riksgränsen!

Jag har satt ihop en toppturskurs i Riksgränsen i vinter den 20-27 mars tillsammans med Mountain Guide Travel för alla nybörjare som vill lära sig topptura:

Toppturer på skidor är den underbara kombinationen av fjällvandringens vyer och stillhet, tillsammans med utförsåkningens action. Är du också sugen på att prova toppturande? Detta är en kurs för nybörjare – anpassad för dig som inte toppturat eller åkt så mycket offpist tidigare.

De kunskaper som krävs för att gå på toppturer på ett smidigt och säkert sätt är i sig mycket omfattande och vi behöver både personliga färdigheter i skidåkning, generella kunskaper i navigation och vägval samt specifika kunskaper i till exempel lavinkunskap. Kort sagt – det finns mycket kul att lära på denna kurs.

Målet med veckan är att du ska lära dig mer om toppturer så du självständigt kan ge dig ut på egna enklare toppturer efteråt och samtidigt ha otroliga upplevelser i storslagen miljö.

Platsen för denna kursvecka är i området Abisko, Riksgränsen och Narvik.

Innehåll i kursen

• Utrustning för toppturer
Genomgång av olika typer av utrustning och för- och nackdelar med dessa.
Delar av detta gör vi självklart redan innan veckan så att alla har rätt utrustning när vi är på plats.
Vi går sedan grundligt och noggrant igenom hur utrustningen används så alla blir bekväma med sin utrustning och vet hur den fungerar. Du behöver inte ha använt topptursutrustning tidigare, vi lär dig från grunden!

• Toppturstekniker
Hur går man egentligen på stighudar på rätt sätt? Vi lär dig att gå effektivt på stighudar och göra ”kickturns” och vändningar.

• Vägval uppför
Hur ska man tänka när man väljer sin väg uppför? Vi läggar ett spår uppför med avvägning mellan säkerhet och effektivitet. Var och hur gör vi våra vändningar och vilka formationer och terräng vi ska undvika.

• Skidåkningsteknik i olika snöförhållanden.
Har du aldrig åkt utanför pisten? Ingen fara! Här går vi igenom tekniker för hur vi hanterar skare, vindpackad snö, kartong, betong och andra intressanta snötyper men även hur vi åker i pudersnö.

• Vägval utför
Hur vi hittar den bästa snön och hur vi väljer säkraste linjen. Vilka faror finns som man bör tänka på och hur undviker man dem?

• Turplanering
Hur vi redan på kartan lägger upp en tur och beräknar hur lång tid den kommer att ta samt kikar på vägval och eventuella risker och faror längs vägen.

• Navigation
Hur vi läser karta och kompass samt hur vi använder gps.

• Lavinkunskap för toppturer
Har du aldrig använt lavinutrustning förut? Inga problem, vi visar dig hur denna livsviktiga utrustning fungerar och tränar lavinsök. Framför allt kommer vi att gå igenom hur vi bör lägga våra vägval uppför och utför för att minimera riskerna för laviner. Vi går även igenom de faktorer som ökar lavinfaran och vad vi ska titta efter för att undvika laviner.

Kursmål
Målet med kursen är att du ska få en bra introduktion för att gå enklare toppturer på egen hand. Efter kursen ska du kunna planera och gå en tur tillsammans med andra som har samma kunskap.

Förkunskaper
Detta är en kurs för nybörjare som vill lära sig topptura. Du behöver inte ha erfarenhet av topptur eller offpistskidåkning sedan tidigare men det vore bra om du kan ta dig ned för röda pister i skidbacken. Tveka inte att kontakta oss om du är osäker på dina förkunskaper.

Program för veckan
Detta är programförslag för kursen. Om den arrangeras på annan plats kan det självklart bli annorlunda. Varje dag har vi en sammanfattning då vi stämmer av, drar slutsatser och lärdomar från dagen. Hela veckan anpassas till väder och du som deltagare blir delaktig i bergsguidens arbete med att följa vädret och välja rätt tur för dagen.

Dag 1 – söndag
Ankomstdag.
Du anländer till Riksgränsen under dagen och checkar in. Ni bor i skidåkarrum på hotell Riksgränsen.

Dag 2 – måndag
På morgonen möter du din topptursguide och ni inleder veckan med att gå igenom utrustning och hur den används. Att ta på och av stighudar, växla mellan gå och skidläge. Vi tränar också på tekniker för att gå effektivt med stighudar samt ägnar en stor del av dagen åt lavinkunskap.

Dag 3 – tisdag
Idag gör vi en enklare topptur där du får omsätta det vi tränat på dagen innan i praktiken. Björnefjell kan vara en bra start. Något som inte är för högt och brant.

Dag 4 – onsdag
Vi tar vesslan till Låktatjåkko fjällstation där vi äter en våffla innan vi sätter på oss skidorna med stighudar för att gå en bit upp på fjället för att sedan få ett långt men snällt offpiståk tillbaks. På hotellet ägnar vi eftermiddagen åt att prata om navigation och planerar kommande turer.

Dag 5 – torsdag
Skidteknik står i fokus idag och vi gör en dag från liften i Riksgränsen eller Narvik tillsammans med en skidinstruktör för att kunna få mycket åkning på en dag. Här finns mycket bra och lärorik terräng utanför pisten. Allt för att du ska lära dig tekniker och bli en tryggare åkare utanför pisten.

Dag 6 – fredag
Vi gör en ny topptur som är lite mer omfattande – Kaisepakte med 600 höjdmeter uppför skulle kunna vara ett bra alternativ. Tillbaks till hotellet pratar vi igenom vad vi lärt oss hitills och planerar morgondagens tur.

Dag 7 – lördag
Vi försöker avsluta med en av de mest klassiska turerna i Sverige: Vassitjåkka. Här kommer alla de kunskaper du samlat på dig under veckan till hands och du kommer ställas inför en precis lagom utmaning. Tillbaks på hotellet avrundar vi kursen genom att årata igenom vad vi lärt oss och guiden svarar på alla de frågor du kan tänkas ha innan du börjar ge dig ut på egen hand.

Dag 8 – söndag
Hemresa.

Att ta sig till Riksgränsen
Väljer du att resa med nattåget kan du sova på vägen och det är miljövänligt. Då kommer du hela vägen fram till Riksgränsen.

Med flyg tar man sig från Arlanda till Kiruna på cirka 1,5 timme och därefter åker man buss, tåg eller bil vidare till Riksgränsen. Transfern mellan Kiruna och Riksgränsen tar också cirka 1,5 timme.
För bokning av tåg se www.bokatag.se eller www.sj.se
För bokning av flyg se www.sas.se eller www.norwegian.se

Följande ingår
• Utbildning och guidning av auktoriserade bergsguider (UIAGM/IFMGA) i 6 dagar
• Lån av lavinsäkerhetsutrustning (spade, sond och transceiver)
• Lån av isyxa, sele och stegjärn
• Transporter under hela veckan med minibuss
• Vägavgifter då vi går turer i Norge
• Boende 7 nätter på Hotell Riksgränsen i skidåkardubbelrum med frukost på hotellet
Enkelrum eller lägenhet kan bokas i mån av plats, om du/ni önskar
Ert boende är bokat från Söndag, som är er resdag och ankomstdag. Då kan ni checka in från kl 15
Sedan startar kursen Måndag kl 8.30 och ni är på topptur/ kurs 6 dagar Måndag till Lördag.
Söndag är resdag hem och ni ska checka ut senast kl 11 på söndagen
• Massor av fina toppturer

Ej inkluderat
• Personlig utrustning
• Eventuellt liftkort, om vi väljer att gå någon topptur som börjar från liften
• Resa till/från Kiruna/Riksgränsen
• Luncher och middagar

Personlig utrustning
Följande är ett förslag på utrustningslista. Undrar du över något i denna lista är du välkommen att kontakta oss.

Saknar du något finns Skidor, Pjäxor, Stavar, Bindningar och Stighudar att hyra i Sportshoppen på Hotel Riksgränsen.

• Skidor med bindning för toppturer
• Stighudar
• Teleskopstavar, med stor truga
• Pjäxor för toppturer
• Skidryggsäck, cirka 35 liter
• Kläder för skidåkning (skaljacka och byxa)
• Extra underställströjor, 2 stycken (för att kunna byta om man blir rejält svettig)
• Extra värmejacka till exempel tunn dunjacka, eller extra fleece, att ta på när man rastar eller om det blir riktigt kallt (liten och smidig att ha i ryggsäcken)
• Extra vantar
• Solglasögon
• Skidglasögon
• Solskydd
• Termos

Ytterligare information
Vänligen observera att det krävs minst 5 deltagare/resa för att vi ska genomföra kursen till priset som anges här på hemsidan.
Antal dagar:  7 dagar, varav 6 dagars kurs
Pris:  13 600 kr

Om du är peppad på att följa med kan du boka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy